De beste verlichting voor hotels om een unieke ervaring te bieden

Hotels moeten hun gasten een unieke ervaring bieden. Tenslotte kan verlichting uiteindelijk het verschil maken in de luxe die het hotel uitstraalt. Het is niet zomaar dat grote hotelketens actief bezig zijn met het verbeteren van hun verlichting, het kan bijdragen aan meer gasten in het hotelrestaurant, kan ertoe leiden dat men veel langer in het hotel verblijft of zelfs de tevredenheid van klanten verbeteren. Het is voor interieurdesigners dan ook essentieel om te weten hoe zij binnen een hotel kunnen zorgen dat de verlichting op de beste manier wordt toegepast. Dit zal voor een interieurdesigner unieke kennis zijn die overal ter wereld kan worden toegepast, en dat maakt het voor de carrière van de interieurdesigner dan ook bijzonder interessant.

Verlichting in hotels is de laatste jaren flink veranderd. Steeds meer hotels hebben door dat verlichting een rol speelt die met andere elementen niet kan worden bereikt. Zo moeten klanten bijvoorbeeld al bij binnenkomst op de beste manier worden verlicht. Het mag bijvoorbeeld niet te licht zijn, omdat gasten dan last van de ogen krijgen, maar ook weer niet te donker omdat dit het verkeerde beeld van het hotel geeft – dit is tenslotte veel te mysterieus en dat wil je als hotel vanzelfsprekend niet uitstralen. Het is kennis als deze die interieurdesigners helpt om grote hotelketens tot hun klanten te kunnen rekenen, en het is dan ook niet vreemd dat steeds meer interieurdesigners actief bezig zijn binnen de markt van hotels.

Goede designs voor verlichting

Verlichting heeft ontzettend veel verschillende functies. Zoals hierboven is beschreven moet het onder andere bijdragen aan een goed welkom aan de nieuwe gasten die het hotel binnenkomen. Maar het is ook belangrijk om te kijken op welke manier de verlichting kan bijdragen aan een hogere veiligheid binnen het hotel. Het moet daarbij bijdragen aan een verlaging in de energiekosten wanneer het hele hotel verlicht wordt. Een laatste factor die hierbij van belang is: het speelt goed in op het zonlicht dat gedurende de dag de ruimtes van het hotel binnenkomt. Uiteindelijk moet al deze verlichting samenkomen in een uniek verlichtingsplan waarin de verlichting al deze punten op de beste manier dekt, en dat zal er ook in resulteren dat de verschillende soorten verlichting in iedere ruimte op een andere manier worden toegepast.

Welk type verlichting is nodig?

Er zijn vier verschillende soorten verlichting die binnen hotels kunnen worden toegepast:

1. Directe verlichting: Dit type verlichting schijnt direct op het object dat zich hieronder bevindt. Er is dus geen sprake van dimbare verlichting of bepaalde effecten die op dit type verlichting worden toegepast.

2. Indirecte verlichting: Dit type verlichting richt zich bijvoorbeeld op het plafond of op de muur, waarna het door middel van reflectie uiteindelijk op de vloer en op de gasten terechtkomt.

3. Semi Directe verlichting: Bij dit type verlichting is er sprake van directe en indirecte verlichting, waarbij bijvoorbeeld lampenkappen worden toegepast om dit effect te creëren.

4. Gedimd licht: Door middel van doorschijnend materiaal wordt het licht gedimd en ontstaan er prachtige effecten die erin resulteren dat de verlichting op unieke manier de ruimte verlicht.

Zonlicht en verlichting

Binnen hotels speelt zonlicht een ontzettend grote rol. Het zal overdag het verschil maken voor de gasten die aankomen of juist het hotel verlaten. Veel hotels kiezen ervoor om de ingang specifiek in de richting van de zon te plaatsen, zodat men met een stukje zonlicht het hotel binnenkomt. En dat biedt talloze voordelen voor het hotel zelf, omdat men al direct bij binnenkomst een fantastisch gevoel heeft. Maar niet alleen in de lobby van het hotel zal zonlicht een belangrijke rol spelen, ook in de hotelkamers moet zonlicht op een eigen manier tot haar recht komen. Denk hierbij aan de ramen van de hotelkamers die gedurende de dag voldoende zonlicht opvangen en hierdoor aan de gasten een unieke ervaring bieden.

Verlichting in ruimtes in het hotel

Iedere ruimte van het hotel moet weer op een andere manier worden verlicht. Zo is het in de gangen van het hotel vooral belangrijk dat er sprake is van gedimd licht, tenslotte is dit een omgeving waarin alles wel duidelijk te zien moet zijn maar waarin het niet noodzakelijk is om ontzettend veel verlichting te gebruiken.

Binnen de lobby is dit juist wel weer het gewenste effect, omdat dit er uiteindelijk in zal resulteren dat alles bij de receptie op een goede manier te zien is. Dit zal er voor gasten in resulteren dat zij al bij binnenkomst een goede ervaring hebben. Een goed belichte lobby en receptie zijn uiteindelijk bij binnenkomst de belangrijkste elementen om het hotel een unieke ervaring aan de gasten te laten bieden.

Achter de bar en in het restaurant die zich in het hotel bevinden moeten ook weer andere soorten verlichting gebruikt worden. Achter de bar is het gebruikelijk om bepaalde kleuren en effecten voor de verlichting te gebruiken, terwijl er in het restaurant over het algemeen sprake is van dimbare verlichting die helpt om een unieke sfeer te creëren.