Het belang van verlichting bij interieurdesign

Verlichting is een ontzettend belangrijk element binnen het interieurdesign. Het maakt het verschil tussen een goed ingerichte ruimte en een zwak ingerichte ruimte. Tenslotte moet een interieurdesigner er altijd goed rekening mee houden dat bepaalde elementen binnen het interieur beter uitgelicht worden, zodat zij hier op de beste manier een focus op kunnen leggen. Steeds meer interieurdesigners kiezen er dan ook voor om hun kennis te verbreden en zich in te lezen in de wereld van verlichting, of om samen te werken met partijen die het interieur van de beste verlichting kunnen voorzien.

Verlichting speelt al lange tijd een grote rol binnen interieurdesign. Al in de oude tijden werd gekeken naar manieren om te zorgen dat het zonlicht het beste bereik had en op deze manier voor de mooiste effecten kon zorgen. Vandaag de dag hebben we de verlichting echter volledig zelf in de hand en dat biedt voor interieurdesigners aanzienlijk meer kansen als het aankomt op de verlichting die zij binnen het interieur kunnen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan grote spots binnen een grote ruimte, deze kunnen op de juiste plekken binnen de ruimte een goede focus leggen en er op deze manier voor zorgen dat het interieur op de meest ideale manier wordt belicht.

Verlichting krijgt bij interieurdesigners dan ook steeds meer aandacht en veel interieurdesigners vinden dan ook dat het eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. Het is ook voor de klant uiteindelijk interessant als de verlichting op de juiste manier wordt samengesteld, omdat het voor hen anders onmogelijk is om het interieur op de gewenste manier te ervaren. Een slecht belichte ruimte kan er tenslotte voor zorgen dat de meest belangrijke elementen van een ruimte helemaal niet goed zichtbaar zijn, en dat is zonde wanneer de klant specifiek de wens heeft dat bepaalde elementen de focus verdienen. Daarbij is het ook een stuk gemakkelijker om de ruimte te gebruiken wanneer er gebruik wordt gemaakt van de juiste verlichting, dus een interieurdesigner moet er alles aan doen om ook de verlichting op juiste wijze samen te stellen.

Strategieën voor de juiste verlichting

Verlichting is bijvoorbeeld binnen het bedrijfsleven een belangrijk onderdeel om meer uit het personeel te halen. Uit onderzoek blijkt dat zonlicht voor de aanmaak van vitamine D zorgt, maar dat binnenverlichting uiteindelijk geen positieve resultaten biedt op het gebied van de aanmaak van vitamine D. In plaats daarvan helpt goede verlichting wel op andere punten voor het personeel. Zo kan het aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de productiviteit van de gemiddelde medewerker, omdat het een van de meest effectieve manieren is om de ruimte op juiste wijze in te richten. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het gebruik LED-verlichting beter is voor de ogen, omdat deze op een lagere frequentie werken en hierdoor zorgen dat de ogen minder snel moe worden. Dit biedt de hersenen meer energie tijdens het werk en zal er uiteindelijk in resulteren dat medewerkers veel langer achter het bureau kunnen blijven zitten.

En naast productiviteit biedt de juiste verlichting ook voordelen op het gebied van tevredenheid en gezondheid bij het personeel. Dankzij een goed verlichtingsplan kunnen onze ogen, en daarmee onze hersenen, op de beste manier functioneren. Dit biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van tevredenheid en gezondheid van de medewerkers. Zo worden medewerkers meer tevreden op het moment dat zij op het werk minder vervelende verlichting ervaren en kunnen werkgevers er op deze manier ook voor zorgen dat zij veel gezonder zijn. Tenslotte ervaren mensen minder stress wanneer de ogen minder worden belast door de verlichting die gedurende de dag brandt. Het is dan ook aan de interieurdesigner om te zorgen dat de medewerkers op de beste en meest actieve manier aan het werk kunnen, zodat zij hiermee de tevredenheid en gezondheid van het personeel verbeteren.

Iedere ruimte moet dan ook op een andere manier worden belicht, om hiermee het maximale uit de ruimte te halen wanneer het personeel hier werkt. Een vergaderruimte zal dan ook op een andere manier worden ingericht dan een ruimte die specifiek voor het werk is samengesteld. Bij een vergaderruimte is het bijvoorbeeld ook wenselijk dat er voldoende zonlicht binnenkomt, omdat dit aanzienlijk gezonder is voor het lichaam dan de normale verlichting die in de meeste kantoorpanden wordt gebruikt. Daarbij let de interieurdesigner natuurlijk ook op de plekken waar de verlichting komt, zodat er altijd een juiste focus op de belangrijkste elementen binnen de ruimte kan worden gelegd. Het gebruik van schakelaars voor de verlichting is ook weer een onderdeel waar de interieurdesigner zich mee bezig moet houden, omdat dit ook invloed heeft op de manier waarop verlichting bijdraagt aan de samenstelling van de ruimte in haar geheel.

Verschillende typen verlichting en lampen

Een interieurdesigner kan door zijn of haar kennis ook helpen bij het kiezen van de juiste types verlichting en lampen die nodig zijn om een ruimte te verlichten. Uiteindelijk zal dit erin resulteren dat zij ook echt het maximale voor de klant kunnen behalen. Een ruimte waar natuurlijk licht binnenkomt zal een ander type verlichting gebruiken dan een ruimte waarin juist helemaal geen natuurlijk licht binnenkomt. Het is aan de interieurdesigner om in te schatten welk type verlichting er nodig is en welke lampen hier op de beste manier bij aansluiten.

LED-lampen

Vooral de laatste jaren zijn LED-lampen ontzettend populair en dit is vooral te danken aan de vele toepassingen en de duurzaamheid van de lampen. Deze lampen zijn inmiddels als vervanger voor een groot aantal andere lampen beschikbaar. De frequentie van de verlichting ligt lager en er is ook minder stroom nodig om deze lampen te laten branden.

Gloeilampen

Inmiddels in Nederland verbannen maar nog steeds toegepast in veel landen, de gloeilampen zijn een goede manier om een redelijk gebied te verlichten maar kenmerken zich helaas wel door hun lage duurzaamheid. Dit kan voor veel mensen de reden zijn om toch niet te investeren in dit type verlichting.

TL-lampen

TL-lampen worden in een groot aantal kantoorgebouwen gebruikt. Deze zijn uitstekend om een ruimte te verlichten. Het nadeel van TL-lampen ligt binnen de frequentie van de verlichting, die ervoor kan zorgen dat de ogen snel moe worden.